Guerra contra Nabis

Infotaula de conflicte militarGuerra contra Nabis

El regne d'Esparta, al sud del Peloponès
Tipusguerra Modifica el valor a Wikidata
Data195 aC
EscenariLacònia i Argòlida
LlocPrefectura de Lacònia (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria de la coalició contra Esparta
Bàndols
Esparta
Argos
Lliga Aquea
Pèrgam
Rodes
República de Roma
Regne de Macedònia
Comandants
Nabis
Pitàgores d'Argos
Dexagòrides
Gorgopas
Tit Quinti Flaminí I
Èumenes II de Pèrgam
Aristen
Forces
> 30.000[1] ~ 50.000,[2]
98 vaixells
El Peloponnès cap al 200 aC

La guerra contra Nabis fou un conflicte bèl·lic que es produí el 195 aC entre la ciutat estat grega d'Esparta i una coalició formada per la República Romana, la Lliga Aquea, Pèrgam, Rodes i el Regne de Macedònia. Es coneix igualment com a guerra lacònica o guerra romano-espartana.

Durant la Segona Guerra Macedònica (200-196 aC), Macedònia havia cedit a Esparta el control sobre Argos, una ciutat important de la costa egea del Peloponnès. La llarga ocupació d'Argos per Esparta va ser utilitzada com a pretext per Roma i els seus aliats per declarar la guerra i establir un setge sobre Argos, capturar la base naval espartana de Gitíon i, finalment, assetjar la mateixa Esparta. Les negociacions posteriors portaren la pau d'acord amb les condicions imposades per Roma, sota les quals Argos i les ciutats costaneres de Lacònia eren alliberades del domini espartà i els perdedors eren obligats a pagar una important indemnització de guerra. Argos quedà integrada en la Lliga Aquea i les ciutats de Lacònia restaren sota protecció aquea.

Com a resultat de la guerra, Esparta va perdre la seva posició com un dels principals poders militars a Grècia. Tots els consegüents intents espartans de recobrar les pèrdues van fracassar i Nabis, l'últim dels seus sobirans, va ser assassinat. Poc després, Esparta quedaria integrada dins la Lliga Aquea, la seva gran rival, posant fi a segles d'independència política.

  1. (anglès) Maurice Holleaux. Rome and the Mediterranean; 218-133 B.C, 190
  2. (anglès) Maurice Holleaux,Rome and the Mediterranean; 218-133 B.C, 191

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne